Последно от блога

TECEFlex - "Четири системи - една технология на свързване"

Teceflex е универсална система приложима в инсталации за питейна вода, отопление, както и при изграждането на инсталации със сгъстен въздух или природен газ.

 

Предимства:

 • Свързване без О - пръстени(гумени уплътнения).
 • Връзки с ниски загуби на налягане, поради използваната технология за разширяване.
 • Отлична издръжливост на високо налягане и температури.
 • Липса на хигиенни проблеми.
 • Толерантност към възможните грешки и поради това - напълно сигурна.
 • Възможност за скрит монтаж.
 • Структурно стабилен, устойчив на деформации композитен материал.
 • Универсално свързване за всички видове тръби, като по този начин се избягват възможни грешки при монтажа.
 • Аксиален пресови съединител с ниско напречно сечение.

Видове тръби:

 1. Композитна тръба PE-Xc/Al/PE-RT предназначена за питейна вода, отоплителни системи и инсталации за сгъстен въздух. Състои се една вътрешна(основна) PE-Xc тръба, която сама по себе си е достатъчна да изпълни изискванията за налягане, температура и устойчивост. Алуминиевата вложка е челно заварена и в комбинация с външното покритие допринасят за допълнителната механична устойчивост и сигурност на тръбата. Специалната конструкция на тръбата позволява нейното огъване на ръка без да се налага използването на специална пружина или друг инструмент.

 • Може да бъде използвана за подово и стенно полагане. В изби, издигащи се тръби и повърхностен монтаж. В изолация в скрити зони. При свързване на радиатори, включително от перваза. Като подово и стенно отопление и т.н.
 • Универсално приложение в канализационни и тръбни системи, отопление и въздух под налягане или газови инсталации. Линейно разширение, сравнимо с метална тръба. Визуално различим бял или жълт външен слой. Лесна за полагане и устойчива на корозия и нагряване. Изключителна здравина и устойчивост на опън.

    2. Композитна тръба(жълта) предназначена за газови инсталации. По същество е същата като PE-Xc/Al/PE-RT, с тази разлика, че външния защитен слой е жълт цвят и е устойчива до 100mbar.

    3. PE-Xc-5S тръба предназначена за питейна вода, отоплителни системи и инсталации за сгъстен въздух с вътрешен дифузионен блок. Също така е идеално защитена срещу неблагоприятни строителни условия. В резултат на използваната кислородна защита тръбата е нечуствителна към външна влажност, например конденз. Тази тръба има доказани над 25 години употреба в жилищното строителство.

 • Изключително гъвкава, кислородна защита предпазена от 5-слойна технология, сертифицирана по DIN 4726.

    4. PE-MDXc-5S тръба за подово отопление с вътрешен дифузионен блок. Тази тръба е нова разработка(в съответствие с изискванията на DIN 16894/95), притежаваща специални характеристики за използване в подови отоплителни системи. Тя е произведена по същата технология като останалите PE-Xc тръби на TECE, но добавеният PE-MDXc слой я прави изключително гъвкава. Тръбата е изпълнена по 5-слойна технология, като кислородната бариера предоставя ефективна защита от повреди.

 • Изключително гъвкава, кислородна защита предпазена от 5-слойна технология, сертифицирана по DIN 4724.

Технология

Инсталациите за питейна вода, отопление, сгъстен въздух и природен газ изискват големи количества от тръби. Те трябвада издържат на високи налягания, температурни разлики, химикали, както и да имат експлотационен живот от поне 50 години.

Тръбите на TECE са произведени по технология на полиетиленово омрежване чрез високо енергийно електронно облъчване (Electron Beam Processing) и са доказали качествата си през годините. Те изпълняват в пълен обем изискванията на немската газова и водна асоциация DVGW (Deutscher Verein des Gas und Wasserfaches), както и на немският регистрационен и сертификационен орган Tüv Rheinland Group - DIN CERTCO.

Полимерно оплетените тръби също така притежават и т.н. ефект на паметта. В най-общи линии това означава, че материалът се опитва да възвърне оригиналната си геометрия след деформация. Технологията предпазва метериала от пречупване, раздуване и разтягане, което прави работата на тръбите на TECE бърза, лесна и сигурна.

Повишената способност за понасяне на натоварвания на тръбите по EBP технологията дава следните предимства:

 • Много добро дълготрайно поведение при изпитвания за якост на скъсване при вътрешно налягане, съпроводено с подлагане на високи температури.
 • Добра стабилност на термично стареене, така че да не се получават увреждания от термо-окислително стареене при правилна употреба.
 • Висока устойчивост на образуване на стрес фрактури.
 • Добра химическа устойчивост.
 • Полагат се без да се прилага нагряване или лепене.
 • Полагане с малки радиуси на огъване.
 • Висока корозионна устойчивост.
 • Гладки тръбни стени, което означава намалена загуба на налягане и намалена склонност към натрупване на отлагания.
 • Добра устойчивост на надрасквания и скъсване.
 • Удароустойчивост при ниски температури.
 • Подходящи за всички видове питейна или промишлена вода.
 • Не отделя миризми или вкус.
 • Подходящи за безпроблемен монтаж в индустрията, строителството или домашни условия.
 • Подходяши за всички видове инсталации с налягане до 10 Bar съгласно ISO 10508.

Технология на свързване

Свързването в системата TECE Flex се базира на аксиално пресиране. Най-общо казано, прилага се определен натиск върху предварително поставен, на разширения край на тръбата метален ръкав. Технологията позволява да се избегне използването на О-пръстени(гумени уплътнения) благодарение на специално изработените фитинги и материалът на самата тръба. Монтажът на системата TECE Flex трябва да се извършва само с приложените инструменти. Не се допуска свързване на компоненти на системата с елементи от други производители.

                                                                                              

tcb_720203_neu.tif

За да се усигури правилното и надеждно свързване на компонентите от системата е нужно да се  приложи следната последователност:

 

Стъпка 1: Срязване на тръбата.

Срежете тръбата под прав ъгъл и на нужната дължина, като използвате ножицата за рязане на TECE.

Стъпка 2: Поставяне на пресовият съединител.

Плъзнете съединителния пръстен върху тръбата с удебелената част към Вас.

Стъпка3: Разширяване на тръбата.

Изберете подходяща за случая глава и я поставете на разширяващия инструмент. Поставете с плъзгане върху главата краят на тръбата до упор и разширете.

Стъпка 4: Събиране.

Наложете тръбата върху фитинга до последния зъб (не е нужно да стига до упора).  Необходимата дълбочина вече е установена благодарение на разширяващата глава.

Стъпка 5: Свързване.

Изберете необходимият Ви накрайник за клещите, в съответствие с използваната тръба и го поставете на инструмента. Избутайте пресовия съединител към края на тръбата докато спре. Поставете фитинга и пресовия съединител в челюстите на клещите. С плавни движения свивайте последователно рамената на клещите докато пресоващия пръстен не докосне стопера на фитинга.